Ons team

Wij werken alleen met gecertificeerde medewerkers, die veelal antroposofisch zijn geschoold. Deze kunstzinnige specialisten worden periodiek ondersteund door kunstenaars, dansers en muzikanten, om de wereld buiten de leefomgeving van de leden te vergroten.

Renate

Kunstzinnig therapeute en oprichtster van Siena 

Renate Volkert werkt al sinds 2001 met mensen met het syndroom van Korsakov. Zij heeft ruime ervaring in het implementeren van dagbesteding en vaktherapie in de zorgsector. In 2019 organiseerde zij een symposium voor vaktherapeuten over Kunst en Korsakov.  Heden wordt Renate gevraagd om lezingen en coachings te geven over de werking van Kunst in de zorgsector en op welke wijze personeel dagbesteding kan vormgeven op de afdeling.

Zij ervaart het als een uitdaging mensen weer tot bloei komen door ze te spiegelen en ze een andere kant van zichzelf te laten ervaren; een gezond en liefdevol deel. Een proces dat haar elke keer weer opnieuw weet te verwonderen.

Naast het geven van therapie is Renate de artistiek leider van de expositiegroep Art to remember. De laatste jaren met veel succes en mochten de werken geëxposeerd worden in Art The Hague. Daar ontstond ook de wens om deze mooie uitingsvorm voor een breder publiek toegankelijk te maken in een eigen centrum voor Kunstzinnige therapie.

Ivo

Kunstzinnig therapeut – Beeldend

Ivo Boer heeft zijn studie Vaktherapie beeldend gevolgd aan de hogeschool Leiden. Tijdens zijn studie heeft hij werkervaring opgedaan binnen verschillende sectoren in de gezondheidszorg waaronder het begeleiden van statushouders, ondersteuning bieden op de afdeling oncologie in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en workshops aanbieden binnen de ouderenzorg en bij de doelgroep NAH.

Ook heeft Ivo stage gelopen als beeldend vaktherapeut bij woon en zorg centrum Domus Nostra, hier begeleiden Ivo verschillende groepsprocessen en Individuele trajecten met de bewoners. “Daarbij heb ik kunnen werken met verschillende doelstellingen zoals: het ontwikkelen van zelfvertrouwen, emotieregulatie, terughouding, daadkracht en motivatie en leerde ik de Siena methode kennen”.

“Als kind in de kleuterklas kan ik mij herinneren dat het mij was gelukt om goud tekenen met Stockmarkrijt, door kleuren te mengen en te krassen op het papier ontwikkelde ik mijn passie voor creatie. De verwonderende kracht van beeldend werken bied de mogelijkheid om inzicht te krijgen in wie je bent, wat je wilt en waar je kwaliteiten liggen. Mijn missie is daarom om iedereen die dat nodig heeft een vertrouwde omgeving te bieden, daarvanuit ze kunnen groeien en zich kunnen ontplooien tot wie zij werkelijk zijn. Het creëren van een veilige haven waar aandacht is voor geborgenheid, intrinsieke motivatie en zelfontwikkeling.”

Wouter

Kunstzinnig therapeut – muziek

Tijdens de opleiding Kunstzinnige Therapie Muziek aan de Hogeschool Leiden ontdekte ik dat mensen veel regie en gevoel kwijt kunnen in hun eigen lied. Iets waar in het dagelijks leven amper ruimte voor is. Trouwens, dat merk ik bij mezelf ook. 

Bij Siena kom ik er steeds meer achter hoe gelijk we allemaal zijn en hoe tof het is om van daaruit de magie op te zoeken. Bij mijn aanpak komt mijn eigen passie songwriting goed van pas, maar dan in een minder eenzame vorm. Samen met onze leden, in individuele- of groepssessies, schrijf ik nummers over thema’s die favoriet zijn bij de leden. De positieve en creatieve energie die daarbij vrijkomt is enorm, zowel muzikaal als tekstueel. Na zo’n sessie ga ik altijd blij naar huis! En de leden volgens mij ook. 

Ik ben nu met een van onze leden bezig om haar nummers ook professioneel op te nemen. Echt te produceren. Dat is nieuw voor mij. Een geweldige manier om songwriting binnen mijn werk  te verbreden. Daarnaast vind ik live muziek spelen ook nog steeds hel belangrijk. Muziek blijft een geweldige uitingsvorm en ik hoop binnenkort met sommige leden voor een echt publiek te kunnen optreden.

Nicole

Kunstzinnig therapeute

Nicole is haar loopbaan meer dan 10 jaar geleden begonnen als stagiaire kunstzinnig therapie beeldend bij Renate en Irene. Nicole kent daarom de methodiek door en door. In de jaren daarna heeft ze ruime ervaring op gedaan met het kunstzinnig begeleiden van mensen met het syndroom van Korsakov. De laatste 2 jaar was zij werkzaam als kunstzinnig begeleider in een atelier waar zij zich heeft verdiept in het kunstzinnig werken met mensen met niet aangeboren hersenletsel, NAH.

  “Kunst en creativiteit is voor mij het middel waarmee ik mensen wil bereiken, motiveren en ondersteunen in hun ontwikkeling. Door creatief en kunstzinnig te werken kun je je verbinden met jezelf en de wereld om je heen, iets wat voor iedereen helend en inspirerend kan zijn. Bij Siena kan ik mijn denkwijze en passie  combineren met een visie die zich al bewezen heeft. Ik vind het geweldig om onderdeel te zijn van zo’n uniek en gepassioneerd team, dat maakt voor mij het werken in het centrum bijzonder en motiverend.”, aldus Nicole.

Fabrizio

Trajectregisseur en fysiotherapeut

Fabrizio Baldessari werkt sinds 2005 als fysiotherapeut en heeft ruime ervaring met de behandeling van cliënten met NAH, met name de ziekte van Parkinson en CVA.

Hij is altijd op zoek naar een creatieve oplossing naar de mogelijkheden in iemand zijn fysieke en/of mentale beperkingen. In zijn loopbaan als fysiotherapeut heeft hij gemerkt dat veel mensen eenzaam zijn en een luisterend oor nodig hebben. Daarom ziet hij een grote meerwaarde in een kunstzinnig centrum waar men elkaar kan ontmoeten wat kan bijdragen aan een gezond welzijn. Fabrizio zal de nieuwe leden begeleiden met het intake traject via de WMO/PGB en zal onderdeel zijn van het projectteam.

Anja

Drama therapeute

De enige manier om passievol in het midden van het leven te staan, is je eigen angsten te onderkennen en te trotseren. Dit is de overtuiging waarmee ik mijn studie Vaktherapie aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden begon. Ik koos er voor om mijn eigen kwetsbaarheid te onderzoeken door middel van drama. Drama als discipline vraagt om lef, durf om jezelf tegen te komen in het meest onvoorspelbare situaties en het controle op een gepaste wijze los te laten. Zij daagt jou in zekere mate uit. Daarom vind ik deelnemers, die voor dramatherapie kiezen heel moedig. Het is mijn taak als dramatherapeut om de nodige veiligheid te creëren, de creativiteit en het spelplezier van de leden te waarborgen en sessies laagdrempelig te houden. Tijdens de sessies ontstaan bijzondere processen waarin deelnemers tot belangrijke persoonlijke inzichten komen, hun eigen mogelijkheden en belemmeringen ontdekken en  leren hiermee om te gaan.  

 

Muriel

Kunstzinnig therapeute

Muriel Spitters heeft na haar studie vaktherapie beeldend in Leiden een aantal jaren bij Domus Nostra in Den Haag gewerkt. Bij deze organisatie, gericht op mensen met het syndroom van Korsakov, heeft zij bewoners in groepen en individueel op kunstzinnige wijze begeleid. Daarnaast heeft Muriel gedurende een periode van een jaar kunstzinnige workshops aangeboden aan een groep mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Muriel vindt het altijd bijzonder om te zien hoe kunst een waardevolle vorm van zingeving en verbinding kan bieden en hoe het mensen laat opbloeien. ‘In ieder mens schuilt een kunstenaar”, is een uitspraak van Muriel die ze steeds weer bevestigd ziet worden.

Binnen de recent gevolgde opleiding als Holistisch therapeut, waar ze ingewijd is in de Reiki energie, heeft Muriel zich verder kunnen verdiepen in alle lagen van de mens. Hierin kwam vooral het belang van zingeving naar voren. Hoe mensen op zoek zijn naar een vorm van bestaansrecht en verbinding. Binnen het creëren van kunst en andere vormen van creatieve expressie kan dit gevoel worden ervaren en verdiept. Daar maakt Muriel zich sterk voor.

Koen

Kunstzinnig therapeut – Muziek

Koen Bierens volgde de opleiding muziektherapie aan de Hogeschool in Leiden. Tijdens zijn studie deed hij werkervaring op in de Jeugdzorg bij Cardea in Leiden en in de zorg voor mensen met het Syndroom van Korsakov bij Domus Nostra. Hier werkte hij zowel individueel als in groepsverband aan verschillende doelstellingen, bijvoorbeeld het versterken van het zelfvertrouwen, daadkracht, motivatie en tot expressie komen.

“Muziek is mijn hele leven al een manier geweest om mijzelf te kunnen uiten, klank te kunnen geven waar woorden te kort schieten. Binnen de muziek kan je in het moment jezelf zijn en zowel jezelf als de ander op een creatieve, kunstzinnige manier ontmoeten. Wanneer mensen samen spelen, zichzelf laten klinken, naar elkaar luisteren en afstemmen op de ander ontstaat er elke keer weer iets bijzonders. Deze ervaring, waar iedereen op een veilige manier zichzelf mag zijn, zichzelf kan ontwikkelen en expressie kan geven aan wat er in hem of haar leeft, is wat ik zo bijzonder vind aan mijn werk.”

 

Olga

Kunstzinnig therapeute – dans

Dans bepaalt het leven van Olga Kozhemiakina. Al vanaf haar prilste jaren danst zij, niet alleen omdat het in haar zit, maar ook omdat dans een wezenlijk onderdeel is van haar cultuur. Ze heeft choreografie gestudeerd aan de St. Petersburg Universiteit voor Kunst en Cultuur en is daar afgestudeerd met een masterdiploma van de State Academy Theatre Company.

Haar motto: “Danstherapie brengt en houdt lichaam en geest in balans. Je leert jezelf mentaal en fysiek kennen, zodat je een goed gevoel over jezelf krijgt. En met creatieve expressie kun je alles uitdrukken wat moeilijk in woorden over te brengen is.”

“Ik wilde graag voor Siena werken omdat de holistische aanpak bij mij past. Toen ik voor het eerst de drempel van het centrum overschreed, voelde ik kippenvel op mijn lichaam van de prettige, huiselijke en zorgzame sfeer.  Daarom ben ik ontzettend blij dat ik nu deel uitmaak van dit fantastische team.”

 

Jitka

Kunstzinnig therapeute

Jitka van Meel verzorgt vooral de aanvullende programma’s voor bijvoorbeeld mantelzorgers, maar ze maakt ook deel uit van ons vaste team, waarin ze flexibel inzetbaar is bij ziekte of vakantie, zodat de continuïteit van onze dagbesteding altijd gewaarborgd blijft.

“Als Kunstzinnig Begeleider bied ik graag ondersteuning aan anderen door samen beeldend te werken aan o.a. zingevingsthema’s en bewustwordingsprocessen. Door ruimte te scheppen voor ontdekkingen, toevalligheden en te spelen met kleur, materiaal, techniek en vorm, ontmoet ik graag de ander. Juist de verscheidenheid van beelden die ontstaan en het maakproces dat daarachter zit, maakt het begeleiden van de ander maatwerk.” 

“Ik ben voornamelijk gericht op het oprecht ontmoeten van verschillende individuen. Ik wil gezamenlijk verder ontwikkelen, op een creatieve, onderzoekende, verbindende en zorgvuldige wijze.’ 

Sjef

Projectmanager

Sjef Enthoven heeft geen therapeutische achtergrond, maar is bedreven in organiseren, coördineren en communiceren.

Zijn betrokkenheid is ontstaan uit zijn affiniteit met kunst en de ervaringen die hij heeft opgedaan in de omgang met mensen met het syndroom van Korsakov. Hij is het aanspreekpunt binnen Siena, het centrum voor kunstzinnige therapie.

Het projectteam van het centrum zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Dat team is het aanspreekpunt voor alle betrokkenen, voor inhoudelijke en facilitaire zaken. Vijf werkdagen per week.

Vrijwilligers

Daarnaast maken wij ook gebruik van vrijwilligers, voor het begeleiden van onze leden op locatie of tijdens uitstapjes. Zo krijgen onze leden altijd alle aandacht. Ze worden gezien.

Gallery

De kunstenaars van de expogroep maken topwerken. Veelal individueel, maar af en toe ook in groepsverband. Alle werken worden geëxposeerd in onze eigen ruimtes, bij galerieën,  openbare gebouwen én wij organiseren regelmatig een kunstmarkt in de regio. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goed aan de kunstenaars. Hiervan financieren ze een kunstreis voor de hele groep,  om nog meer inspiratie op te doen. 

Kijk in onze Gallery en laat u verrassen door de kwaliteit van de kunstwerken!