Kunstworkshops ‘verbinding en ontmoeting’

  • SV Houtwijk en Wijkberaad Houtwijk hebben samen het initiatief genomen voor een serie kunstworkshops, geheel gratis. Het thema voor deze workshops is ‘verbinding en ontmoeting’.  

Siena heeft hiervoor een serie workshops ontwikkeld voor volwassenen, jongvolwassenen en complete gezinnen uit Houtwijk en omgeving. Iedereen is welkom. In deze workshops worden verschillende materialen ingezet waarmee je op een creatieve wijze in verbinding komt met jezelf en je omgeving. Je hoeft hiervoor niet kunstzinnig te zijn. Het gaat vooral om het creatieve proces, het plezier, de ontspanning en de verbinding met andere mensen.

De workshops vinden plaats van oktober 2022 t/m juni 2023 en als je jezelf aanmeldt voor deze gratis workshops, neem dan gerust iemand mee: Je buren, vrienden of andere mensen die baat hebben bij verbinding. Maar vergeet niet om ze ook aan te melden.

Kosten

Er zijn géén kosten verbonden aan deelname.

Locatie

Alle workshops vinden plaats in de kantine van SV Houtwijk:

L. van Vuurdestraat 16

2552 JG Den Haag

Begeleiding

Elke workshop wordt begeleid door een van de kunstzinnige specialisten van Siena in combinatie met een afgevaardigde van Wijkberaad Houtwijk.

Contact

Projectcoördinator: Sjef Enthoven

06-53 87 78 85

sjef@centrumsiena.nl

Programma workshops ‘verbinding en ontmoeting’

Vanaf 5 oktober 2022 dompelen we ons onder in de culturen, gebruiken en wonderlijke bevindingen die de wereld ons te bieden heeft. Zo vullen we een zakje met een rijke verzameling aan belevingen en ervaringen die op ons staan te wachten. We laten ons meenemen door de oorsprong van allerlei verschillende keukens, culturele gebruiken en de kunst. Tot slot sluiten we het zakje vol ervaringen en belevingen af met een Siena pizzamiddag op 7 juni 2023.

Elke workshop start exact om 13.00 uur en eindigt om 15.00 uur.

                                    Woensdag 5 oktober               –  ‘Henna’ workshop

Op 5 oktober beginnen we met ‘Henna’ schilderen, geïnspireerd door Arabische, Afrikaanse, Turkse en Indische culturen. We zoeken de verbinding tussen handen, want hoe uit zich dit? Onze handen kunnen namelijk op verschillende manieren verbinden, denk aan warme handen, troostende handen of gevende handen.

Tijdens deze workshop wordt met de nat-in-nat schildertechniek op een ontdekkende wijze gewerkt met het thema ‘Henna’, waarbij de deelnemers zich onderdompelen in de kleurrijke wereld van het nat in nat en het kennismaken met een breed scala aan patronen, oorsprong op gebied van cultuur en verbinding.

                                    Woensdag 2 november           –  ‘Pannenkoeken’ workshop

Heb je je weleens afgevraagd hoeveel soorten pannenkoeken er zijn op de wereld? Hier kom je achter tijdens deze workshop op 2 november waarbij we zullen genieten van zelf gemaakte pannenkoeken uit verschillende culturen.

Tijdens deze workshop worden er pannenkoeken uit verschillende landen gebakken. Er zal een verzameling aan gevarieerde pannenkoeken zijn, met allerlei smaken om te proeven. Uiteindelijk wordt de lievelingspannenkoek na de proeverij gekozen en vervolgens ook gemaakt. Eet smakelijk!

                                    Woensdag 7 december           –  Poëziedag workshop

Na een dag als dichter voel je je wellicht lichter! Op 7 december laten we ons inspireren door verschillende dichters, uit verschillende culturen. Laat je inspireren door op een speelse wijze met woorden om te gaan, waarbij je een creatieve kant in jezelf aanspreekt.

Tijdens deze workshop zal er na momenten vol inspiratie, ruimte zijn voor het onder woorden brengen van de opgedane inspiratie in de vorm van een ‘elfje’. Laat je eigen gedicht dat bestaat uit elf woorden op vijf dichtregels tot leven komen.

                                    Woensdag 11 januari              –  Volksliederen vertalen naar kunst  – workshop

Deze workshop gaat NIET door.

Elk land heeft een volkslied, want zo kan het volk met elkaar verbonden worden. Heb je tijdens het luisteren van een volkslied weleens een beeld in gedachten gehad? Ontdek dit beeld op 11 januaritijdens een dagje reizen tussen verschillende volksliederen.

Tijdens deze workshop vertalen we een volkslied naar een beeldend kunstwerk, in de vorm van klei. Een volkslied luister je en hierbij kan een bepaald beeld in je opkomen, echter is het een leuk avontuur om ook te onderzoeken hoe een volkslied voelt in een boetseerwerk.

                                        Woensdag 1 februari              – Theedag – workshop (VOL)

Een kopje thee voor een ontspannen moment? Thee heeft ons veel meer te bieden dan alleen een ontspannen moment. Op 1 februari proeven we thee, schilderen we met thee en maken we kennis met de oorsprong van thee.

Tijdens deze workshop ervaren we de verschillende kanten van thee. Naast het proeven ervan, schilderen we met de verschillende tinten die thee kan hebben. Zo ontdekken we eventuele karaktereigenschappen van thee. Wie weet, misschien heb je iets gemeen met deze karaktereigenschappen!

                                        Woensdag 8 maart                  – Kruidige kunst – workshop (VOL)

Op 8 maart duiken we terug de geschiedenis van de kruiden in. Welke oorspronkelijke kruiden komen voor in sommige culturen? En welke werking hebben deze kruiden?

Tijdens deze workshop gaan we ontdekken wat de werking kan zijn van bepaalde kruiden in de vorm van pastelpoeder/-krijt. Zo geven we het papier niet alleen kleur, maar ook een lekkere smaak! Kruiden zijn te vinden over de hele wereld, en daar gaan wij mee experimenteren.

                                        Woensdag 5 april                    – Verf uit en in de natuur – workshop (VOL)

De vorige twee keren hebben we geëxperimenteerd met thee en kruiden, vandaag is het tijd voor planten en bloemen uit de natuur. De natuur is natuurlijk in volle bloei op dit moment, en dit nemen we graag mee in deze workshop.

Tijdens deze workshop gaan we Aquarelverf maken met verschillende planten en bloemen uit de natuur. De zon schijnt wat vaker en dit betekent dat de workshop op 5 april buiten in het zonnetje zal zijn! Al benieuwd welke kleuren er gemaakt kunnen worden?

                                        Woensdag 10 mei                   – Kleistencil – workshop (VOL)

Op 10 mei laten we ons opnieuw inspireren door bloemen en andere elementen uit de natuur zoals schelpen. We gaan met boetseerklei een stencil maken met deze verzamelingen uit de natuur.

Tijdens deze workshop gaan we met boetseerklei een stencil maken met natuurelementen. Denk aan schelpen, takken, bloemen, bladeren en wellicht meer! dit kunstwerk wordt na afloop afgebakken in een professionele oven.

                                    Woensdag 7 juni                   – Schilder een zomerlandschap – aquarel workshop

Schilder met aquarel verf een zomers landschap met gebruik making van de ontspannende nat en nat techniek. Ontdek de kracht van natuurlijke pigmenten en leer kleurovergangen te maken. De zon met zijn verscheidenheid van kleuren op een landschap wordt onze inspiratiebron!

                                    Woensdag 14 juni                   – Mixed media moodboard – gemengde technieken workshop

Het is feest in Loosduinen! Dit vieren wij samen in Houtwijk met het thema ‘verbinding’. Met verschillende mix media, zoals collagetechnieken en materialen, kun je eigen kunstwerk over Den Haag creëren. Jouw idealen & wensen voegen we samen in een moodboard. Wie weet wordt jouw stad wel werkelijkheid. Er worden foto’s gemaakt van het kunstwerk, die  doorgestuurd worden naar de gemeente Loosduinen ter inspiratie.

Deze workshop vindt NIET plaats in de kantine van SV Houtwijk, maar in de glazen kas naast de Loosduinse molen.

Aanmelden

Iedereen uit Houtwijk en omgeving is welkom, maar vol=vol. Per persoon mag je inschrijven voor drie workshops. Schrijf je in voor meer dan drie workshops, dan plaatsen wij je voor de extra workshops op een reservelijst. Als blijkt dat er plek is, dan ben je alsnog welkom. Hierover zullen wij je bijtijds berichten.

Voor aanmelding, stuur een mail naar info@centrumsiena.nl met de volgende gegevens van elke deelnemer. Dus neem je iemand mee, dan ook graag de gegevens van deze persoon vermelden.   

  • Voor- en achternaam.
  • Telefoonnummer.
  • De workshop waaraan u wilt deelnemen. 

Telefonisch aanmelden is ook mogelijk indien internet geen optie is. Bel dan naar Sjef Enthoven 06 53 87 78 85. Aanmeldingen worden binnen twee werkdagen bevestigd.

Samenwerkingspartner

  • Nationale Postcode loterij – Buurtfonds